Alweer halverwege!
Door: Jeske en Rowan
Blijf op de hoogte en volg Rowan en Jeske
22 Juli 2013 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth
Hoe is het daar in Nederland? We horen dat de temperaturen tropisch zijn, zitten wij dan in Zuid-Afrika.. ;) Nee hoor, wij vermaken ons prima hier.
Afgelopen week hebben we ons vooral bezig gehouden met het project waarbij jongeren life skills aangeleerd krijgen, zodat ze meer algemene kennis en manieren leren, en daardoor meer kans maken op een baan. Ook krijgen ze computerlessen. Dinsdag hebben Anne, Rowan en ik zelf les gegeven, omdat de docent een vergadering had. We hebben ze geleerd hoe word en windows werkt, wat voor sommigen nog erg lastig is. Woensdag hebben we een presentatie gegeven over HIV en aids, met achteraf een quiz. Dit viel in goede aarde, iedereen vond het erg leuk, en ze hebben er volgens mij wel veel van geleerd. Donderdag hadden ze toetsen, dus konden wij niet heel veel doen. Wel was het de verjaardag van Mandela, en omdat hij 67 jaar van zijn leven heeft gegeven om andere mensen te helpen, doen ze hier op zijn verjaardag ’67 minutes’ iets goed voor een ander. Op de school waar wij waren was de hele dag van alles te doen en kon je een taak kiezen om tijdens die 67 minuten te doen. Wij hebben bijvoorbeeld geholpen met het sorteren van kleding die ze hier krijgen, maar je kon ook voedselpakketten maken of met de kinderen spelen. Dus we hebben nog een éxtra goede daad verricht ;) Vrijdag hadden we om 9.00 afgesproken met het hoofd van de school, omdat we al de hele week probeerden hem te vragen wat voor andere projecten we konden doen, maar hij was er steeds maar niet, of had geen tijd. Ook deze vrijdagochtend kwam hij niet opdagen en stond z’n telefoon uit, dus we waren er voor niks. Typisch Zuid-Afrika. Maar dat mogen we pas zeggen van onze begeleiders hier als we hier langer dan een maand zijn. Maar toch is het typisch Afrika vinden we ;)
Behalve het project hebben we ons bezig gehouden met potjes poolen, een afscheidsdinertje met twee meiden uit een ander huis en een afscheidsstapavondje met diezelfde meiden. Was erg gezellig. En vrijdagmiddag hadden we een soort personeelsborrel, wat ook gezellig was.
Zaterdag zijn we op tijd vertrokken om ons weekend zo goed mogelijk te benutten. Helaas was Anne ziek, dus gingen Rowan en ik alleen met Tanya op pad, wat ook gezellig was. We zijn naar Plettenberg Bay gereden, waar een schiereiland is waar je erg leuk kunt wandelen. Daar hebben we een hike gedaan van 4 uur, die best heftig was, aangezien het af en toe erg hard regende, en we moesten klimmen over rotsen en gladde stenen, maar het was wel erg leuk! We sliepen in een leuke backpackers, met een lekker schoon bed en grote zachte handdoeken. ’s Avonds hebben lekker ergens een hapje gegeten, maar verder was er niet veel te beleven in het dorp, dus hebben we in de backpackers gezellig drankjes gedaan met 2 Spanjaarden en een meisje uit Amerika. De barman van de backpackers had ons in contact gebracht, want hij vond het maar ongezellig als niemand elkaar kende. Dus hebben we uiteindelijk met z’n allen jenga en uno enzo gespeeld, erg gezellig…Tot de barman vond dat ie te weinig geld verdiende, smekende rond ging met z’n fooienpot en ons shotjes probeerde aan te smeren. Béétje jammer. Toen zijn we maar gaan slapen, en hebben we besloten ons ontbijt ook niet daar te nuttigen. Uiteindelijk een érg goede keuze, want we zijn naar een lookout point gelopen waar ook een restaurant was en we prachtig uitzicht op de zee hadden, én een lekker ontbijt. Ideaal! Na het ontbijt zijn we vertrokken voor de terugreis, en zijn we gestopt op verschillende plaatsjes om een stukje door het bos te wandelen, langs een aantal watervallen en in een surfersplaatsje Jeffrey’s Bay, wat normaal erg gezellig schijnt te zijn, maar het was er nu erg rustig, de winkels waren dicht, er lag niemand op het strand op een paar surfers na, dus de sfeer was ver te zoeken, jammer, maar helaas. Daarna zijn we lekker naar huis gereden, waar 2 van onze huisgenootjes voor een heerlijke maaltijd hadden gezorgd. Met de open haard aan en een filmpje hebben we de avond heel relaxed afgesloten.
Vandaag zijn we opnieuw naar het project met de jongeren geweest, en hebben we eindelijk met het hoofd van de school gesproken. Volgende week zullen we hem helpen met het geven van bijles aan de jongeren kinderen bij lezen en rekenen, en misschien wat sportactiviteiten doen. Vrijdag willen we proberen mee te kijken met de artsen die hier de dorpen in gaan. Morgen staat er een soort studiebeurs op het programma, en woensdag een bezoek met de groep aan het Apartheidsmuseum. Daarna zullen Rowan en ik doorrijden naar een Private Game Park van de baas van een huisgenoot van ons, die nu aan het reizen is. Daar zullen we een nacht op het park slapen en de donderdag doorbrengen op zoek naar de big five. Al met al staat ons nog genoeg te wachten, en we moeten er maar goed van genieten, want we zijn al over de helft!
Foto’s volgen een andere keer, want we gaan nu boodschappen doen ;)
Liefs, Rowan en Jeske
22 Juli 2013 - 15:53
Sander:
Klinkt goed hoor! Succes weer van de week;)! -
23 Juli 2013 - 12:23
Toine:
Wat hebben jullie het slecht daar zeg :)
Kus -
23 Juli 2013 - 18:25
Carla:
Dat klinkt weer allemaal erg gezellig....!! Geniet nog maar even van dat relaxte leven daar, in nederland wacht weer het hoge tempo van leven. Ik weet niet of die Z-Afrikanen het slechter doen dan wij met al ons harde werken.
En vooral jij Jeske, direct aan de slag als arts als je thuis komt. Geniet nog meer even van de relaxstand!
Hele fijne weken nog daar,
Liefs mam