Laatste week - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Rowan en Jeske - WaarBenJij.nu Laatste week - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Rowan en Jeske - WaarBenJij.nu

Laatste week

Door: Jeske en Rowan

Blijf op de hoogte en volg Rowan en Jeske

29 Juli 2013 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Lieve allemaal,

Onze laatste week in Zuid-Afrika is alweer aangebroken. Ook afgelopen week hebben we het weer goed naar ons zin gehad.
Wat de projecten betreft hebben we niet veel andere dingen gedaan dan vorige week. Wel zijn we vrijdag met een soort thuiszorgverpleegkundigen mee de township in gegaan, om bij een aantal oudere mensen langs te gaan die wat sociale steun nodig hebben, of waarvan de bloeddruk gecontroleerd moest worden. Dit was niet bijster interessant, want er werd weinig gedaan, maar het was wel leuk om eens in een aantal verschillende krotten te kijken. Het is best bijzonder, dat mensen in een houten/golfplaten huisje leven, maar soms toch een tv, computer of zelfs een enorme Amerikaanse koelkast hebben. Sommige krotten zijn overigens ook schoner dan we verwacht hadden!! De werkinstelling hier is trouwens best bijzonder. Het tempo van de huisbezoeken lag erg laag, wij moesten de dossiers van de patiënten dragen, en de jas van de ‘verpleegkundige’, en na 2 uurtjes werken waren ze toch wel erg moe!
Naast de projecten hebben we ons ook nog met wat ‘vakantiedingen’ vermaakt. Woensdag zijn we naar een private gamepark geweest van de baas van één van onze huisgenootjes. Hij heeft daar een enorm groot stuk grond, met vliegveld en privévliegtuig, een enorm huis en 4 lodges met heeeerlijke bedden. Luxe dus. Dit park is echt bedoeld voor hem en zijn familie/vrienden, dus geen toeristen. Hij had daar 2 man personeel rondlopen, die lunch voor ons maakten, en vervolgens kregen we een jeepsafari, een borrel bij een kampvuurtje, een heerlijk diner en de volgende dag een heerlijk ontbijt. Wat een luxe, heerlijk!
Vrijdag stond ons het tegenovergestelde te wachten, want we zouden bij een kennis van de vrijwilligersorganisatie gaan slapen. Zij en haar familie wonen in een township in een krot, en dat vonden wij wel een hele ervaring om eens mee te maken. We hadden al veel verhalen gehoord, dat ze erg gezellig waren, maar ook veel dronken, dus we waren benieuwd. Daar aangekomen viel het huisje op zich erg mee, het was schoon, groter dan we dachten, en ze hadden 3 computers!! In de 2 krotten naast hun woonden haar 2 zussen, en bij haar oudste zus zijn we de hele avond geweest. We kregen daar spinnenkoppies te drinken, een bepaalde vorm van smirnoff met bier, best lekker, maar het ging wel snel! Zodra we te langzaam dronken kregen we te horen dat er bloemen in ons glas groeiden.. ;) Al met al viel het heel erg mee, alleen naar de wc gaan was niet zo chill. Ze hebben daar echt een houten hokje buiten met een gat (weliswaar met een wcbril er op!), maar goed, we mochten niet alleen buiten zijn, dus de hele familie stond te wachten tot jij geplast had…Dat lukte dus niet, dus toen mocht ik binnen op de emmer. Kampeergevoel ten top :P Rowan had een stuk makkelijker als man ;) Maar goed, het was dus een bijzondere, maar leuke ervaring. Gelukkig lekker geslapen, en minder koud dan we dachten. Na een ontbijtje waren we toch wel erg blij dat we weer terug naar ons eigen huis konden ;) Zaterdag zijn we lekker even wezen shoppen, en zondag hebben we souvenirs gekocht op een marktje. ’s Middags zijn we met de hele groep naar Addo Elephant Park geweest, in de hoop dat we deze keer meer olifanten zouden spotten dan de eerste keer dat we gingen. Nou, dat is gelukt hoor, prachtige foto’s kunnen maken van olifanten naast onze auto, voor ons auto, en aan het water!
Vandaag moesten we weer aan de slag op de projecten, dus we hebben onze Excel skills doorgegeven aan de jongeren, en met het hoofd van de school een rooster gemaakt voor de rest van de week. ’s Ochtends zullen we op de basisschool aan een aantal groepen een presentatie geven over Nederland, en (bij)les geven in lezen, wiskunde, gym (liggaamlike opvoeding) en muziek! Dus voor de laatste week een gevarieerd programma.
Nog even genieten dus, en dan weer terug naar Nederland!

Liefs en tot heel snel, Rowan en Jeske

• 29 Juli 2013 - 16:13

Sander:

Gaaf hoor!

• 29 Juli 2013 - 17:00

Cees En Sonja:

Wat een leuke dingen maken jullie mee, echt leuk om ook bij de plaatselijke bevolking te slapen zo zie je het echte leven daar. We zijn iedere keer benieuwd wat jullie meemaken.
    De 4 weken gaan wel snel zelfs voor de thuisblijvers.

Liefs Cees en Sonja

• 29 Juli 2013 - 20:39

Carlab:

Wat een belevenissen, dat maak je als gewone toerist toch niet mee. Een kijkje in de 'keuken' van een krot is tamelijk bijzonder.
    Blij te horen dat er ook ruimte is voor ontspannende activiteiten.
    Geniet nog extra deze week en dan met frisse moed weer op naar Nederland.
    Zullen jullie genieten van jullie luxe huis en bed!

Fijne week en goede terugreis,

Liefs mam

• 29 Juli 2013 - 23:11

Brenda:

Hee Jes en Rowan,

Klinkt super tof allemaal, wat een ervaring zeg!! Geniet van jullie laatste daagjes daar en hopelijk tot snel weer in Nederland =) Goede terugreis!

Veel liefs, xx Bren

• 30 Juli 2013 - 07:43

Jacquéline:

Wat een ervaringen!

Doe ze in je rugzak en maak en het regelmatig open, een mooie herinnering, een trieste een helpende. Jullie zullen dit je leven lang niet vergeten.

Liefs,

Jacq

• 30 Juli 2013 - 12:36

Toine:

Een boel te beleven, een boel mooie herinneringen. Een leuke ervaring toch. Geniet van jullie laatste dagen en tot snel.

Kus
    Toine

• 30 Juli 2013 - 17:13

Henny:

Zo te lezen hebben jullie alle kanten van afrika gezien, de welvarende en de arme kant.Ben benieuwd naar de foto's en de verhalen. Geniet nog van jullie laatste week.Liefs Theo en Henny

• 30 Juli 2013 - 20:57

Rianne:

Hee,

Wat leuk om jullie belevenissen zo een beetje te kunnen volgen! Wat een super gave dingen en ervaringen allemaal zeg! Geniet nog van de laatste dagen daar.

Groetjes Rianne

• 09 Augustus 2013 - 18:07

Adrie En Paula:

Heb genoten van jullie belevenissen,zou ook mooi zijn om daar eens met de camper rond te trekken,mooie foto's,zijn jullie vooroordelen uit gekomen of hebben je nu toch wel een andere kijk op zuid Afrika gekregen.
    Zo die ervaring pakken ze je niet meer af.

Gr. En tot ziens Pauladrie